CORONA


Door de sterke stijging in het aantal COVID-besmettingen wordt onze praktijk overspoeld met telefoontjes en afspraken. De wachttijden aan telefoon en in de wachtzaal lopen sterk op. Daarom kan U hieronder de belangrijkste info vinden.

Gelieve GEEN online afspraak te maken bij symptomen van een verkoudheid, hoesten, neusloop, keelpijn, hoesten OF koorts. Neem telefonisch contact op via 053/78.54.46

Bedankt om met deze maatregelen rekening te houden en voldoende geduld uit te oefenen. 

Wanneer moet U zich laten testen (update 10/1/2022)?

1. Indien U één of meerdere symptomen vertoont van hoesten, keelpijn, hoofdpijn, loopneus, kortademigheid, diarree, vermoeidheid (onafhankelijk of U gevaccineerd bent of reeds COVID heeft gehad)

2. Indien U een positieve zelftest heeft

=> Bel ons op om een afspraak vast te leggen voor een COVID-test (053/78.54.46). Maak géén online afspraak. U ontvangt een ziekte attest via e-mail na telefonisch contact.

=> of maak een afspraak in een testcentrum (zie onderaan)

Ik test positief op COVID (update 10/01/2022)?

Wat te doen? U moet 7 dagen in isolatie gaan. Dit wil zeggen dat U het huis niet mag verlaten en U indien mogelijk geen contact hebt met huisgenoten.

Ziekte-attest? U ontvangt ofwel via ons ofwel via het contact tracing centrum een ziekte attest voor 7 dagen, te beginnen vanaf de dag van de positieve (zelf)test. U mag pas uit isolatie als U op dag 7 zo goed als symptoom-vrij bent. Er wordt nog aangeraden om tot en met dag 10 zeer voorzichtig te zijn en contact met kwetsbare personen te vermijden.

Wat met huisgenoten? Indien U niet geïsoleerd kan leven van uw huisgenoten:

  • Kinderen  jonger dan 12 jaar blijven ze even lang in quarantaine als de laatst besmette persoon binnen het gezin.
  • Niet-gevaccineerde huisgenoten ouder dan 12 jaar blijven een week langer dan de besmette persoon in quarantaine en moeten na het beëindigen van hun quarantaine gedurende 3 dagen iedere dag een zelftest doen (zie hieronder hoog-risico contact, niet gevaccineerden).
  • Gevaccineerde huisgenoten (volwassenen met booster of laatste vaccin < 5 maand geleden; of jongeren tusen 12-17jaar die 2 vaccins gekregen hebben) moeten volgens de huidige richtlijnen niet in quarantaine, ook al kunnen ze niet geïsoleerd leven van de besmette persoon.
    OPGELET!! Wij raaden echter aan om toch mee in quarantaine te gaan en zo weinig mogelijk sociaal contact te hebben, dit om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Wat bij een hoog-risico contact (update 10/01/2022)?

Definitie hoog-risico contact: meer dan 15 minuten op minder dan 1.5 meter in contact met een besmette persoon

1. Indien U niet gevaccineerd bent moet U tot dag 7 in quarantaine blijven, en van dag 7 tot en met dag 10 een zelftest doen. Blijf intussen extra voorzichtig gedurende 14 dagen na het hoogrisico contact, en vermijd zoveel mogelijk sociaal contact, vooral met kwetsbare personen. Indien U in deze periode symptomen zou ontwikkelen of U een positieve zelftest heeft, dan neemt U contact op met onze praktijk om een PCR test te laten afnemen (of maakt U een afspraak in het testcentrum).

2. Indien uw laatste corona vaccin meer dan 5 maanden geleden is dan moet U tot dag 4 in quarantaine blijven en van dag 4 tot en met dag 7 een zelftest doen. Blijf intussen extra voorzichtig gedurende 10 dagen na het hoogrisico contact, en vermijd zoveel mogelijk sociaal contact, vooral met kwetsbare personen. Indien U in deze periode symptomen zou ontwikkelen of U een positieve zelftest heeft, dan neemt U contact op met onze praktijk om een PCR test te laten afnemen (of maakt U een afspraak in het testcentrum).

3. Indien uw laatste corona vaccin minder dan 5 maand geleden (booster of basisvaccin) is, dan is een PCR test en quarantaine niet nodig, maar blijf gedurende 10 dagen extra voorzichtig en vermijd contact met kwetsbare personen. Indien U in deze periode symptomen zou ontwikkelen of U een positieve zelftest heeft, dan neemt U contact op met onze praktijk om een PCR test te laten afnemen (of maakt U een afspraak in het testcentrum).

Kinderen

1. Kinderen < 12 jaar

  • (Hoog)risico contact buiten het gezin? Enkel testen indien het kind ook symptomen vertoont
  • Een ouder/broer/zus dat besmet is? Het kind blijft even lang in quarantaine als het laatst besmette gezinslid
  • (Ernstige) symptomen? Een afspraak maken voor een PCR-test
  • In geval van risicocontact in de crèche/kinderopvang/school
    • Alle leden van de groep worden beschouwd als laag-risico contact zolang er niet meer dan 3 besmettingen binnen 1 week tijd voorkomen. Bij kleinere groepen (<16 leden), wordt iedereen als laag-risico contact beschouwd zolang er minder dan 25% van de groep besmet raakt binnen 1 week.
    • Laag-risico contacten moeten getest worden indien ze mogelijke symptomen van COVID-19 vertonen.
    • Vanaf 4 besmettingen in 1 week (of >= 25%) wordt de groep gedurende 5 dagen gesloten. PCR testen zijn enkel nodig bij het ontwikkelen van mogelijke symptomen van COVID-19.  
  • In geval van blootstelling in een andere context (bv. sportclub, niet inwonend familielid of vriend...):
    • Het kind wordt beschouwd als een laag-risico contact en moet getest worden bij mogelijke symptomen van COVID-19.

2. Jongeren 12-17 jaar

Jongeren tussen 12-17 jaar die 2 corona-vaccins gekregen hebben, worden als volledig gevaccineerd beschouwd zonder dat zij een booster gehad hebben, en onafhankelijk wanneer zij hun 2 vaccins gehad hebben.

  • Hoog-risico contact buiten het gezin? 
    • Gevaccineerd? een PCR test en quarantaine is niet nodig, maar blijf gedurende 10 dagen extra voorzichtig en vermijd contact met kwetsbare personen. Indien U in deze periode symptomen zou ontwikkelen of U een positieve zelftest heeft, dan neemt U contact op met onze praktijk om een PCR test te laten afnemen (of maakt U een afspraak in het testcentrum).
    • Niet (volledig) gevaccineerd? U moet tot dag 7 in quarantaine blijven, en van dag 7 tot en met dag 10 een zelftest doen. Blijf intussen extra voorzichtig gedurende 14 dagen na het hoogrisico contact, en vermijd zoveel mogelijk sociaal contact, vooral met kwetsbare personen. Indien U in deze periode symptomen zou ontwikkelen of U een positieve zelftest heeft, dan neemt U contact op met onze praktijk om een PCR test te laten afnemen (of maakt U een afspraak in het testcentrum).
  • Hoog-risico contact binnen het gezin? U moet volgens de huidige richtlijnen niet in quarantaine, ook al kan U niet geïsoleerd leven van de besmette persoon.
    OPGELET!! Wij raaden echter aan om toch mee in quarantaine te gaan en zo weinig mogelijk sociaal contact te hebben, dit om de verspreiding van het coronavirus te beperken.
  • Symptomen? Een PCR test is noodzakelijk


Bijzondere situaties 

1. U heeft reeds COVID gehad de voorbije maanden en U vertoont symptomen? 

Maak een afspraak om U te laten testen, U kan opnieuw besmet zijn met COVID variant.

2. COVID-test nodig omwille van een reis (vertrek of terugkerend)? 

Maak een afspraak in een testcentrum met de CTPC-code die U ontvangen heeft (heeft U geen code ontvangen, dan kan U een code verkrijgen via www.mijngezondheid.be)

  • testcentrum De Oever- Albrechtlaan 117 - 9300 Aalst (afspraak via www.mijngezondheid.be)
    zie onderaan deze pagina voor meer info
  • OLV https://www.olvz.be/nl/klinisch-laboratorium
  • ASZ  https://www.asz.be/nl/afspraak-pcr-test 

Voorschriften nodig? 

We kunnen eenmalig voorschriften maken zonder een consultatie. Deze voorschriften komen rechtstreeks op uw identiteitskaart. U kan ons hiervoor iedere namiddag tussen 14 en 16u telefonisch contacteren.Bedankt om met deze maatregelen rekening te houden en voldoende geduld uit te oefenen. Testcentra:

  • OLV https://www.olvz.be/nl/klinisch-laboratorium
  • ASZ  https://www.asz.be/nl/afspraak-pcr-test 
  • testcentrum De Oever Aelbrechtlaan 117- 9300 Aalst

Testcentrum De Oever:

Maak een afspraak

Vertoon je symptomen van corona, heb je een hoogrisico contact gehad of moet je getest worden in het kader van reizen, dan is een PCR-test aangewezen. Hiervoor heb je een CTPC-code (Corona Test Prescription Code) nodig. Die kan je aanvragen door de zelfevaluatietool (SAT) in te vullen of contact op te nemen met je huisarts. Als je via je computer of smartphone inlogt op ‘Mijn Gezondheid’ kan je daar de zelfevaluatietool (SAT) vinden (www.mijngezondheid.be). Op dit platform kan je ook met je CTPC-code online een afspraak maken voor een test in één van de testcentra in je buurt.

Lukt het niet om online een afspraak te maken? Dan kan je ook steeds telefonisch een afspraak maken in het testcentrum van jouw keuze. Vanaf 18 november is ook testcentrum ‘De Oever’ telefonisch bereikbaar tijdens de openingsuren voor het boeken een afspraak. De Oever is bereikbaar op weekdagen van 13 tot 21 uur en in het weekend van 9 tot 17 uur op telefoonnummer 053 22 02 55. Opgelet: Wil je verschillende leden van je gezin laten testen? Voor elke te testen persoon heb je een CTCP-code nodig en moet je een aparte afspraak inboeken.

Wat breng je mee naar het testcentrum?

• Je identiteitskaart

• Voor een test bij kinderen: de Kids-ID of het rijksregisternummer

• Een geldige CTPC-code per persoon

Draag ook zeker een mondmasker en respecteer de basisregels van handhygiëne en afstand houden.

Hoe krijg je je testresultaat?

Het testresultaat ontvang je: • In je online medisch dossier op www.mijngezondheid.be (na een melding via sms) • In de CovidSafeBE-app Ook je huisarts heeft toegang tot het testresultaat. Respecteer intussen de quarantainevoorschriften. Zo hou je de verdere verspreiding van het coronavirus tegen.Nuttige links:

www.info-coronavirus.be/nl/testen/

www.zorg-en-gezondheid.be/wanneer-en-waar-testen-op-covid

Instructiefilmpje hoe aanmelden op ‘Mijn Gezondheid’: www.youtube.com/watch?v=chIz3YN7zz4